top of page
Zoeken
  • Nynke van der Hoek

Hoe visualiseer je een kleur?

Bijgewerkt op: 29 mei 2022

Werken met kleuren in meditatie kan heel ondersteunend zijn. Sommige kleuren appelleren aan een bepaald gevoel, zoals een gevoel van vredigheid. Andere verbinden zich gemakkelijk met een chakra. Door de aandacht te brengen naar zo’n kleur activeert het bijbehorende chakra. De energietoevoer neemt dan toe.


Visualiseren lukt niet, wat nu?

Het kan moeilijk zijn om een innerlijk beeld te creëren. Soms is het niet helder om welke kleur het precies gaat, en ontstaat de neiging om daar over na te gaan denken (‘visualiseer lichtblauw… maar welke kleur lichtblauw dan?’). Misschien is er weinig ervaring met visualiseren of ligt het iemand gewoon niet zo. Oefenen helpt meestal wel, maar niet door het harder te proberen.


Wat wel werkt, is opbouwen in stapjes. Zet een voorwerp met de kleur die je nodig hebt voor je. Kijk ongeveer 30 seconden naar de kleur van het voorwerp. Sluit je ogen en vorm een zo goed mogelijk innerlijk beeld van de kleur, weer 30 seconden. Open je ogen, kijk naar de kleur en sluit opnieuw je ogen. Oefen zo enige tijd.


Oefenen tijdens een meditatie

Tijdens een meditatie kun je dit op dezelfde manier doen. Begin de meditatie en kijk intussen enige tijd naar het voorwerp, neem de kleur in je op terwijl je ook de oefening doet. Doe af en toe je ogen dicht en kijk of je de kleur zelf kunt visualiseren. Lukt dat niet goed of kort, doe dan je ogen weer open en kijk naar het voorwerp terwijl je mediteert.


Bij de cursus energie & zelfzorg deed ik onlangs een oefening met de zonnevlecht, het 3e chakra. Die resoneert met de kleur zonnebloemgeel. Omdat sommige cursisten moeite hadden met het visualiseren van een kleur stond die keer een mooie bos zonnebloemen in het midden, om naar te kijken.
21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page