top of page
Zoeken
  • Nynke van der Hoek

Jezelf beschermen door authenticiteit

Bijgewerkt op: 29 mei 2022

Soms lijkt het alsof we van alles voelen van anderen wat niet van onszelf is. Stress, drukte, lawaai, emoties... Dan kan een wens ontstaan om onszelf tegen al die invloeden van anderen te beschermen, zodat het ons minder beïnvloedt.


Natuurlijke bescherming

We vergeten gemakkelijk dat we een natuurlijke bescherming hebben tegen een teveel aan indrukken. Tegen prikkels van buitenaf en zeker ook van binnenuit. Door allerlei ervaringen buiten ons te plaatsen hebben we minder toegang tot die natuurlijke bescherming. Dus door naar ervaringen te kijken alsof ze 'van een ander zijn' verliezen we een belangrijk filter.


Ervaringen buiten onszelf plaatsen betekent: niet kunnen voelen dat je zelf stress voelt. Misschien heeft de ander ook stress, maar op het moment dat jij stress voelt is het je eigen stress. Heb je last van een gevoel 'van een ander' dan zit er iets in wat jou blijkbaar raakt.


Spiegel

Soms is dat heel letterlijk hetzelfde gevoel. Een ander die gespannen is houdt jou een spiegel voor, waardoor je zelf ook gaat voelen dat je gespannen bent. Het kan ook iets zijn wat er omheen zit. Denk aan een neiging om voor anderen te zorgen, die ontwaakt wanneer een vriend of vriendin het moeilijk heeft. Doordat de ander zich niet goed voelt ontstaat spanning bij jezelf omdat je het idee hebt dat je de moeilijkheden van de ander op moet lossen. Het kan een hele zoektocht zijn om te ontdekken hoe het zit.


Erken wat van jezelf is

Het is mogelijk om te winnen aan veerkracht en vitaliteit door te erkennen wat 'van jezelf' is, waar jij in wordt geraakt. Dat is een dubbele bescherming. Bescherming tegen wat van buiten komt omdat je dat zuiverder gaat voelen. En bescherming tegen wat zich van binnenuit aandient omdat je daar dan helder mee om kunt gaan.


Eigenaarschap nemen

Eigenaarschap nemen van wat van jou is heeft te maken met verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, en zeker ook met heelheid. Het buiten jezelf plaatsen van ervaringen is vervreemdend. Het is net alsof een gevoel dat je zelf hebt niks met jou te maken heeft, alsof je het leven van een ander leeft. Doorleven wat ervaringen met jou doen geeft een diep soort rust. Een heel ander soort rust dan 'probleemloos leven', je ergens 'minder van aantrekken' of er 'minder door geraakt worden'. Het is een rust die voortkomt uit authenticiteit. Uit contact met jezelf.


Kan jij je veilig voelen bij jezelf?


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page